Laurent Allard wybrany na stanowisko CEO OVH. Octave Klaba będzie pełnił funkcję CTO i Prezesa Zarządu.

Roubaix, 26 stycznia 2015

Aby stać się liderem w dziedzinie « digital as a service », francuska grupa OVH ogłosiła powołanie Laurenta Allarda na stanowisko CEO (dyrektor generalny). Wcześniej Laurent Allard był CTO grupy CGI.

Pojawienie się Laurenta Allarda wpisuje się w kontynuowanie strategii rozpoczętej kilka lat temu przez OVH. Celem tej strategii jest bycie liderem w dziedzinie « digital as a service » na scenie światowej.
Masowe inwestowanie w rozwój infrastruktur centrów danych i sieci, uruchomienie oddziałów w Ameryce Północnej i polityka rekrutacji we Francji i w Europie pozwoliły firmie na stanie się znanym ETI.

Dziś, po piętnastu latach, z prawie 1000 pracowników i wzrostem na poziomie prawie 30% rocznie, OVH chce odpowiedzieć na nowe wyzwania, które narzuca firmom cyfrowa rewolucja. Standardy as a service związane z innowacyjnymi modelami biznesowymi są coraz ważniejsze w świecie ekonomicznym, nowe możliwości i nowi liderzy pojawiają się nagle i trzeba szybko reagować.
OVH chce więc wzmocnić i ponownie wdrożyć swój zestaw narzędzi i usług cyfrowych, aby odpowiedzieć na wyzwania stawiane przez podmioty ekonomiczne w dziedzinie usług cyfrowych (projektanci, rozwijające się przedsiębiorstwa, struktury publiczne, duże międzynarodowe grupy w trakcie zmian) i wspierać firmy startup oraz nowe pomysły.
Osiągnięcie tego celu jest związane ze wzmocnieniem innowacji, dziedziny R&D oraz ze znacznym wzrostem i transformacją zespołów i ich doświadczenia.

« Bycie liderem w dziedzinie digital as a service, to bycie tym, który katalizuje ekosystem, wyróżnia się w zakresie innowacyjności, to bycie tym, który potrafi wspierać projekty firm w dłuższej perspektywie » wyjaśnia Laurent Allard. « OVH jest przygodą dla ludzi z pasją. « Jestem szczególnie dumny, że zostałem wybrany, żeby poprowadzić firmę jeszcze dalej » dodaje. « Musimy się rozwijać, przekształcić nasze metody pracy, aby podołać nowym wyzwaniom. Duża część mojej pracy będzie polegać na zwiększeniu mobilizacji energii i doświadczenia, aby rozwijać ustaloną wizję. Octave Klaba pisze melodię a ja zapewniam rolę szefa orkiestry, aby melodia została zinterpretowana przez 1000 osób dzisiaj i jeszcze więcej jutro. »

« Laurent jest znanym liderem ze sprawdzonymi kompetencjami menedżerskimi, jest wizjonerem i potrafi sprawić, żeby ludzie pracowali w harmonii. Jest tym, czego OVH potrzebuje, aby napisać kolejny rozdział swojej historii » dodaje Octave Klaba, założyciel OVH.
Pierwsza wypowiedź Laurenta Allarda jako CEO OVH będzie miała miejsce w Lille 26 lutego w trakcie rozpoczęcia OVH World Tour 2015. Konferencja prasowa Laurenta Allarda i Octave'a Klaby odbędzie się o godzinie 12:30.
Aby zapisać się na to wydarzenie, należy się skontaktować z Marion Rouviller marion@oxygen-rp.com

Informacje na temat OVH Group

Grupa OVH została założona w 1999 roku. Od tego czasu firma wykorzystuje innowacyjne rozwiązania w zakresie Internetu, centrów danych, sieci oraz usług cloud. Za pomocą znaków towarowych takich jak OVH.com, So you Start, RunAbove, Kimsufi i hubiC, grupa OVH proponuje proste i wydajne narzędzia i rozwiązania, dzięki którym może wykorzystywać technologię w swojej działalności i rewolucjonizować sposób pracy swoich 700 000 klientów na całym świecie. Poszanowanie każdej osoby oraz wolności, równość szans dostępu do nowych technologii są od zawsze ściśle związane z firmą. Dla OVH "Innovation is Freedom".